tirsdag den 7. april 2009

Illusionen om vores personlighed

Hvad vil det egentlig sige at have en personlighed? At have en stor eller lille en af slagsen?
At have personlighed er indbegrebet af det at være et menneske. Alle har en personlighed. Den er uundgåelig - og nødvendig. Den er vores måde at opfatte os selv og verden på. Den sikrer os en identitet i verden. Den sikrer os overlevelse.
Men hvad er det egentlig for en størrelse?
Vi opfatter en stor personlighed som en person der kan sætte sin dagsorden igennem, der bliver hørt, der "brænder igennem". En stor personlighed har karisma. Det er én vi lægger mærke til. En der indgyder respekt.

Modsat vil vi opfatte en person med en lille eller en svag personlighed som en person der er vag, undseelig, selvudslettende, en der lader sig misbruge, et offer.

I virkeligheden har begge arketyper en stor personlighed. De er faktisk begge MEGET styrede af deres egen selvopfattelse. Personligheden er jo den "autopilot" vi alle er udstyrede med der dikterer vores adfærd, om den så sikrer os en ledende toppost, eller en plads i det offentlige tilbudssystem, handler om hvordan peronligheden er skruet sammen. Og hvor stiv eller fleksibel den er blevet.

Det der gør en person til en stor eller lille personlighed er således ikke størrelsen af personligheden, men er istedet et udtryk for den måde personligheden er sammensar på.

Hvad er personlighed så for en størrelse ? Personligheden opstår når vi begynder at skabe vores identitet ud fra vore tanker og følelser. Det begynder vi med ret tidligt i livet, og fra omkring det 7. leveår er vores personlighed grundlæggende skabt i den form den har idag. Gennem resten af livet cementeres den blot yderligere. Og bliver mere og mere den måde vi ser os selv og verden på.

Hvad er så en stor personlighed? Personligheden, eller vores selvopfattelse, giver os en identitet i verden. En identitet der dybest set skal sikre vores overlevelse. En identitet der bygger på frygten for vores tilintetgørelse.
Personligheden er den fernis vi møder verden med. Den beskyttende skal vi omgiver vort inderste væsen med.
En stor personlighed lader glimt af sit autentiske væsen slippe igennem fernisen. Det er det vi ubevidst fornemmer når vi møder en person og opfatter vedkommenede som en "stor" personlighed.
Så paradoksalt nok er det fraværet af personlighed der kendetegner den store personlighed!!

I almindelighed opfatter vi os selv som eksisterende, og agerende i forskellige roller. Vi lever med opfattelsen af at udrette noget, at eje ting, at elske mennesker, at elske ting. Vi lever i kraft af vores errindring om ting vi har oplevet. Vi lever i kraft af forestillingen om ting der vil ske i fremtiden.

Alt dette er personlighedens (blænd)værk. For det er i virkeligheden en illusion.
I virkeligheden kan vi ikke få identitet gennem noget som helst i (den ydre) verden. I virkeligheden har vi heller ikke brug for en identitet, ikke mere end en sten eller er træ har! Det er kun vores personlighed der får os til at tro på, at vi har. Fordi DEN har brug for det for at kunne overleve!

Vi lever ikke i kraft af de erindringer vi har om fortiden, eller i kraft af de forestillinger vi har om fremtiden. Vi lever kun lige NU. Og det er kun NU'et lige nu der er af værdi, det er det eneste der reelt eksisterer for os. Det er her og kun her vi reelt lever.

I praksis er vi naturligvis nødt til at finde en balance mellem personlighed og ikke-personlighed. Sådan er vores del af verden nu engang indrettet. Men som det ser ud idag, er balancen i den kollektive bevidsthed forrykket KRAFTIGT i retning mod autopilot og identifikation. Lidt mere ligevægt ville givetvis bidrage positivt til løsningen af den globale verdens udfordringer.

Når vi taler om personligheds-udvikling, så burde vi måske istedet tale om personligheds-afvikling !?

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Meget interessante betragtninger. Jeg synes dog det er noget uklart hvad der menes med, at balancen er rykket for meget mod "identifikation". "Autopiloten" er tilstrækkeligt defineret men hvad menes der med "identifikation"?

  SvarSlet
 2. Hej jeg ved at jeg har en svag personlighed, og kan se på andre folk's personligheder om den ene person har en stærk eller svag, men det jeg ville spørg om, FX jeg ved jeg har svag personlighed, være eneste gang jeg diskuter med en kan jeg hurtig give op, og tør ikke at holde øjenkontakt så meget med folk. hvad kan jeg gøre for at gøre det bedre og hvad skal jeg gøre for at få en stærk personlighed?

  SvarSlet
 3. Vil i ikke være søde og forklare hvad en svag personlighed helt konkredt er?

  SvarSlet